over mijn werk
nieuws
links


Over mijn werk


Ik schrijf, schilder en klei over dat wat me bezig houdt:
dreigingen, tegenstellingen, contrasten, de schoonheid van lelijkheid.


Over mijn keramiek

Klei is langzaam en werkt tegen de tijd in. Klei is geschiedenis, van het stenen tijdperk. Klei is voor mij toenemend een heel belangrijk middel geworden om me te uiten.

Momenteel ben ik geobsedeerd door ‘wolkenfabrieken’; industriele pijpen en koeltorens waar stoomwolken uit komen. Die boetseer ik dus. Zo probeer ik iets te begrijpen; controle te krijgen over wat er gemaakt wordt. Ik maak industrie op speelgoedformaat, wolken aanraakbaar, in een vaste vorm. Ik ben verbaasd over die wolken, over wat er uit die pijpen komt, die mooie wolken … wat gebeurt hier eigenlijk…?

Ik combineer draaiwerk met mallen en handvormen om tot resultaat te komen. Ik werk vanuit een plan, maar al werkend kan er van alles veranderen.

Ik houd van het ambacht en maak ook gebruiksgoed. Met dezelfde intentie: er is een plan, maar al draaiend, afwerkend, glazurend blijft verandering altijd mogelijk.


Over mijn gedichten

Tijd is niet te stoppen, of toch? De tijd dendert door, het leven vliegt.

Dichten is een manier om te overleven in de chaos. Het tempo te verminderen; stil te staan bij de onbegrijpelijke dingen. Woorden vinden. Woorden die in een bepaalde volgorde en cadans iets vastpakken.

Als ik dicht sta ik met mijn rug naar de wind. En probeer ik iets op te vangen in de wirwar. Probeer ik iets te snappen van liefde en angst en andere dagelijkse dingen.

Soms ook, als ik de krant lees, nemen woorden me te pakken. Ik scheur ze uit verband, knip en plak op zoek naar nieuwe samenhang.

Het is een zoektocht.

Ik zie mijn knipsels als schetsboek voor poezie.Over mijn schilderen

Schilderen is wat ik zie ook ervaren. Het is proberen kontact te maken met het visuele.

Ik werk met archetypes: van wat een landschap is, wat een mens is.

Wat maakt diepte; een horizon; een vierkant, wat zijn de tekens.

De schoonheid van lelijkheid houdt me bezig: drijvende afvaleilanden in de oceaan. Maar ook de lelijkheid van schoonheid: sentimentele zonsondergangen.

Soms spreek ik van weersberichten: maar anekdotisch werk ik niet.

Ik zoek; naar de verhouding tussen toeval en beheersing; naar kleur en tegenkleur; naar vorm en maat. Maar ook naar drijfveren: naar (be)heersen; aantasten; ingrijpen…

Ik hou van het ambacht. Van verven met kwasten.

Het is af, wanneer er genoeg is dat boeit, iets dat de blik of de geest wil vasthouden.