over mijn werk
nieuws
links


Over mijn werk


Ik schrijf, schilder en klei over dat wat me bezig houdt:
dreigingen, tegenstellingen, contrasten, de schoonheid van lelijkheid.


Over mijn keramiek

Klei is momenteel mijn favoriete uitdrukkingsmiddel. Klei is langzaam en werkt tegen de tijd in. Klei is geschiedenis, van het stenen tijdperk. Klei is voor mij toenemend een heel belangrijk middel geworden om me te uiten.

Ik combineer draaiwerk met mallen en handvormen om tot resultaat te komen. Ik werk vanuit een plan, maar al werkend kan er van alles veranderen.

Soms draai ik cilinders die ik vervolgens vervorm, doorboor, uit elkaar trek of in elkaar frommel. Zo probeer ik de vormen te laten bewegen, tot leven te wekken; te laten dansen; te laten verbinden met elkaar. Glazuur gebruik ik dan om dat proces te versterken.

Ik houd van het ambacht en maak ook gebruiksgoed. Met dezelfde intentie: er is een plan, maar al draaiend, afwerkend, glazurend blijft verandering altijd mogelijk.


Over mijn gedichten

Tijd is niet te stoppen, of toch? De tijd dendert door, het leven vliegt.

Dichten is een manier om te overleven in de chaos. Het tempo te verminderen; stil te staan bij de onbegrijpelijke dingen. Woorden vinden. Woorden die in een bepaalde volgorde en cadans iets vastpakken.

Als ik dicht sta ik met mijn rug naar de wind. En probeer ik iets op te vangen in de wirwar. Probeer ik iets te snappen van liefde en angst en andere dagelijkse dingen.

Soms ook, als ik de krant lees, nemen woorden me te pakken. Ik scheur ze uit verband, knip en plak op zoek naar nieuwe samenhang.

Het is een zoektocht.

Ik zie mijn knipsels als schetsboek voor poëzie.Over mijn schilderen

Ik zoek poëzie in de schilderkunst, zoals ik schilderachtigheid zoek in de klei.

Ik werk met archetypes: van wat een landschap is, wat een mens is.

Wat maakt diepte; een horizon; een vierkant, wat zijn de tekens.

De schoonheid van lelijkheid houdt me bezig: drijvende afvaleilanden in de oceaan. Maar ook de lelijkheid van schoonheid: sentimentele zonsondergangen.

Soms spreek ik van weersberichten: maar anekdotisch werk ik niet.

Ik zoek; naar de verhouding tussen toeval en beheersing; naar kleur en tegenkleur; naar vorm en maat. Maar ook naar drijfveren: naar (be)heersen; aantasten; ingrijpen.

Ik hou van het ambacht. Van verven met kwasten.

Het is af, wanneer er genoeg is dat boeit, iets dat de blik of de geest wil vasthouden.